Μυστράς
Ο Μυστράς, η έδρα του Δεσποτάτου του Μορέως, το τελευταίο λίκνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μια καστροπολιτεία με το κάστρο, τα παλάτια, τα αρχοντικά και τις εκκλησίες, χτισμένα αμφιθεατρικά στη πλαγιά του Ταϋγέτου προσφέρει στον επισκέπτη του σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίσει και να θαυμάσει από κοντά το μεγαλείο του αλλά και πολύτιμες γνώσεις για την εξέλιξη και τον πολιτισμό του Βυζαντίου.
Το 1989 η Unesco θα χαρακτηρίσει δικαίως το Μυστρά ως ένα παγκοσμίας ακτινοβολίας απέραντο μουσειακό μνημείο με αυτοκρατορικό παρελθόν και ξεχωριστή ιστορική αξία.
Από την Αρεόπολη μέχρι το Μυστρά η απόσταση είναι 80 χιλιόμετρα. Φτάνοντας στη Σπάρτη θα κάνετε αριστερά, προς τα δυτικά της Σπάρτης, στους πρόποδες του Ταυγέτου. Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μυστρά βρίσκεται το χωριό Παρόρι. Τα τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν σε αυτό το σημείο από τον Ταΰγετο και βγαίνουν μέσα από τους βράχους, τα αιωνόβια πλατάνια που σκιάζουν όλη την πλατεία, χαρίζουν ξεκούραση στους επισκέπτες που θα αποφασίσουν να φάνε σε ένα από τα ταβερνάκια του χωριού.
Βγαίνοντας από το χωριό, αν πάρετε το δρόμο για την Παναγία τη Λαγκαδιώτισσα, θα κάνετε μια υπέροχη διαδρομή μέσα σε ένα όμορφο φαράγγι και δίπλα σας να κυλάει ένας μικρός ποταμός, θα βρεθείτε σαστισμένοι να θαυμάζετε μια μοναδική σπηλαιοεκκλησία σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 1449.