Γεύσεις της Μάνης
Η Μάνη φημίζεται για τα τοπικά της προϊόντα, για τις ξεχωριστής και ιδιαίτερες μανιάτικες συνταγές και εδέσματα. Έτσι, το ντόπιο παστό, το λουκάνικο από τα οικόσιτα χοιρινά, το λαδωμένο ψωμί και οι ελιές, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη Μάνη, που μένει πιστή στην παραδοσιακή διατροφή και την οποία οι παλιοί, προσπαθούν να περάσουν και στις νέες γενιές.
Περιδιαβαίνοντας τα πετρόκτιστα καλντερίμια της
Μάνης, θα συναντήσετε πολλά γραφικά ταβερνάκια στα οποία μπορείτε να γευθείτε τα
τοπικά εδέσματα, που θα σας ενθουσιάσουν. Τα πιάτα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, καθώς φημίζονται στη Μάνη, είναι το Μανιάτικο σύγκλινο, το οποίο είναι παστό χοιρινό, σέλινο με χοιρινό, κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες , σφουγγάτο, δηλαδή μακαρόνια με καυτή μυζήθρα και ομελέτα, τηγανίτες, δίπλες, σαμουσάδες, τραχανά και φυσικά ζεστό ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο.
Τα
παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στη Μάνη και τα οποία πρέπει να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι σας φτάσει στο τέλος του είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, το μέλι, το τουλουμίσιο τυρί, τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα αρωματικά φυτά, κυρίως η άγρια ρίγανη, το φασκόμηλο, τα σπαράγγια και ποικιλία από άγρια χόρτα ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε στην περιοχή.
Όσο για τα
γλυκά; Το πιο αγαπημένο είδος γλυκίσματος όλων των εποχών στη Μάνη είναι οι
τηγανίτες, γνωστές και ως
κουταλίδες. Με αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, ετοιμάζουν έναν πηχτό χυλό και με το κουτάλι της σούπας ρίχνουν κουταλιές από το μίγμα σε τηγάνι με καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν καλά, σερβίρονται με μέλι, ζάχαρη ή και ζαχαρούχο γάλα.
Μία ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη συνταγή στη
Μάνη είναι και οι κουραμπιέδες, τους οποίους φτιάχνουμε φυσικά με ντόπιο ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο.